Ali’yi Tanıyor musunuz?
Ali Pazar sabahı saat 8.30’da uyandı. Cuma günü okuldan gelirken, bu hafta sonundan, önceki haftalardan eksik kalan derslerini tamamlamak ve önündeki hafta içindeki sınavlara hazırlanmak açısından çok iyi yararlanmaya karar vermişti. Bu sebeple Cuma akşam üstünü ve geceyi çok iyi geçirdi. Evde müzik dinledi, TV seyretti ve geç saat te yattı. Cumartesi günü de arkadaşlarıyla beraber oldu, evin içinde gezindi, zamanın nasıl akıp gittiğini fark etmedi. Ders çalışmadığı için zaman zaman biraz rahatsızlık duyduğu oldu, ancak içinden gelen bu huzursuzluğu: “Önümde koskoca bir Pazar var”, diyerek bastırdı.
Pazazr sabahı Ali, ,işte bu şartlar altında 8.30 da uyandı. Önce güzel bir tatil kahvaltısı yaptı. Sonra gazeteleri okuyup ders çalışmaya karar verdi. Gazeteler bittiğinde 10.30 olmuştu. TV‘ deki sabah filmine bir göz atıp çalışma odasına geçti. Fakat film öyle güzel ve heyecanlıydı ki, önünde koskoca bir Pazar günü olduğunu düşünerek bu filmi izlemesinde bir sakınca olmadığına karar verdi.
Film bittiğinde saat 12.30’ du ve hafta içi günlerde bu saatte yemek yemeğe alışmış olduğu için karnı acıktı. Annesinin özenle hazırladığı yemekleri yiyip, evdekilerle sohbet ettikten sonra çalışma odasına yöneldi. Fakat tam bu sırada TV deen naklen yayın programı başlamış ve haftanın en önemli maçı ekrana gelmişti. Bu maçı seyretmek için insanların birbirlerini çiğneyip dünyanın parasını verdiklerini düşününce, ayağına kadar gelen bu maçı seyretmemenin büyük kayıp olacağını düşündü. Maç biter bitmez sıkı bir şekilde çalışmaya karar vererek, maçı izlemeye koyuldu.
Naklen yayın bitip, Ali’nin kafası haftanın spor olayları ile doluyken, annesi çayı hazırladığını duyurdu. Ali çayı içip derse geçmenin daha doğru olacağına karar verdi. Çay bittiğinde Ali’nin üzerine bir ağırlık çökmüştü. Haftanın yorgunluğu, maçın gerginliği ve çayla birlikte yenilenler Ali’yi gevşetmişti. Ali bu yorgunlukla “Nasıl olsa verimli çalışamam diye düşündü ve dinlendikten sonra çalışmaya başlamaya karar verdi.
Saat 18 sıralarında Ali içindeki huzursuzluğu gayret ederek uyandığında, çalışma masasına yönelirken televizyonda en sevdiği dizilerden birinin başladığını duydu. Derse bundan sonra başlamaya ve sadece 2 ders çalışmaya karar vererek TV’deki filmi seyretti. Film bittiğinde akşam yemeği saati gelmişti. Yemeği yedikten sonra ise onca yükün altına girmek için vakit çok geçti. Çünkü o zaman haftaya uykusuz ve yorgun başlayacaktı. Bu sebeple Ali kendi kendine şöyle dedi: “Bugün çalışamadım, ama söz yarın çalışacağım” ve yarı sıkıntılı, yarı huzurlu odasının yolunu tuttu. Ancak çalışmak için değil, uyumak için.
Şimdi size bir sorum var. Hikayemizde yer alan Ali’yi tanıyor musunuz?
Ali den çoğumuzda bir parça var gibi. Sürekli sorumluluğunu erteleyip. Kendine bahaneler üreten hep sonra çalışırım diyen bir kişiysen. İşte o Ali sensindir. “Başarılı olmanın genel kuralları” olarak isimlendirilen bu kısıma, Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil hocanın, öğrencilere tavsiyelerini alacağız.
Başgil hoca, cumhurbaşkanı adayı, üniversite rektörü ve dünyaca ünlü bilim adamıdır.
Merhum Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in 37 maddelik tavsiyelerinden öğrencileri ilgilendiren 16 maddesi şöyledir.
1. Bir işe başlamadan önce, br dersi öğrenmeye, bir kitabı okumaya oturmadan önce düşün ve çalışman için gerekli olan şeyler yanında ve elinin altında bulundur. Ki ikide bir kağıt, kalem aramaya kalkıp da dikkatin dğılmasın.
2. Çalıştığın bir iş (ders, kitap) üzerinde herhangibi güçlüğü yenmededen bir adım bile gerileme. Bil ki, yılgınlık maskeli bir tembelliktir. Yine bil ki, çalışma sevgisi güçlükleri yenmekten doğar
3. Bir dersi, bir kitabı en basit konulara ayır. Sıra ile her konuyu iyice anlayıp öğrenmeden diğer konuya geçme. Adımlarını sağlam basarak yürü.
4. Devamlı ve planlı olarak aynı saatlerde çalış. Çalışmayı uzun süre kesme. Hasta ve aşırı yorgun değilsen tatil günlerinde bile yavaş ve az da olsa çalış ki, çalışma alışkanlığın körelmesin.
5. Bir içerisinde yorulursan dinlenmek için işini değiştir. Fakat dinlenmek bahanesiyle boş oturma.
6. Verimli çalışmayı sakın iş üzerinde zamanla ölçüp de, “eh bugün şu kadar saat çalıştım, yeter” deme. Çalışmanın sonucuna ve öğrendiğine bak.
7. Sabırlı ol geç dostum. Damlaya damlaya göl olur. Aynı noktaya düşen damlacıklar.Bir işe başladığın, bir deri öğrenmeye başladığın zaman telaş edip sabırsızlanma. Sakın ve metin ol. Yol al fakat acele etme, sindirerek çalış ve öğren.
8. Gece yatağa uzandığın zaman, o gün ne yaptığını ve yarı ne yapacağını kendine sormadan uyuma.
9. Çalıştığın her dersi bitirdikçe, çalıştığın dersi anladığın kadarıyla özet halinde yaz.
Bir dersten öğrendiğin, bir kitaptan okuduğun bölümleri arkadaşlarınla tartış, anlat. Bu şekilde hem zekan işler ve öğrendiğin hazmolunur, hem hafızan kuvvetlenir, hem düzgün konuşma ve fikirlerini açık olarak ifade etme yeteneği kazanırsın…
Kaynak:Üstün Başarı
- DERS NOTLARI
- SUNULAR
- ONLİNE SINAVLAR
- Üniversite Sınavında Çıkmış Tarih Soruları Online Sınavları
- Üniversite Sınavı Tarih Soruları
- Üniversite Sınavı Coğrafya Soruları
- Üniversite Sınavı Felsefe Soruları
- KPSS Sınavında Çıkmış Tarih Soruları Online Sınavları
- KPSS Vatandaşlık Bilgisi Soruları
- Üniversite Sınavı Ve KPSS İçin Hazırlanmış Tarih Online Genel Tarama Sınavları
- Üniversite Sınavı Ve KPSS İçin Hazırlanmış Tarih Online Konu Tarama Sınavları
- Tarih Özel Sınav Sunuları
- BİLGİ-BELGE
- MAKALELER
- HABERLER
- DERS NOTLARI
- SUNULAR
- ONLİNE SINAVLAR
- Üniversite Sınavında Çıkmış Tarih Soruları Online Sınavları
- Üniversite Sınavı Tarih Soruları
- Üniversite Sınavı Coğrafya Soruları
- Üniversite Sınavı Felsefe Soruları
- KPSS Sınavında Çıkmış Tarih Soruları Online Sınavları
- KPSS Vatandaşlık Bilgisi Soruları
- Üniversite Sınavı Ve KPSS İçin Hazırlanmış Tarih Online Genel Tarama Sınavları
- Üniversite Sınavı Ve KPSS İçin Hazırlanmış Tarih Online Konu Tarama Sınavları
- Tarih Özel Sınav Sunuları
- BİLGİ-BELGE
- MAKALELER
- HABERLER