Milli Şehit Kaymakam Kemal Beyi Anma Töreni

Anadolu aydınlar ocağı, Kartal Belediyesi ve Kadıköy Türk Ocağı tarafından 9 Nisan günü şehadetinin 102. Yılında Kaymakam Kemal bey için anma töreni düzenledi.

Her yıl yüzlerce sivil toplum örgütünün katılımı ile 10 nisan günü yapılan tören, bu yıl da viral pandemi nedeni ile mütevazi bir şekilde Anadolu Aydınlar Ocağı, Kartal Belediyesi ve Kadıköy Türk Ocağı yetkililerinin katılımı ile Kaymakam Kemal beyin Kadıköy Kuşdilindeki ebedi istirahatgahı başında 9 nisan günü gerçekleştirildi.
Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek kısa bir konuşma ile şunları söyledi; “1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’ni sırtından vuran Osmanlı vatandaşı Ermenilerin son kurbanı milli şehidimiz Kaymakam Kemal Bey’i rahmetle anıyoruz. 1. Dünya Savaşı günleri ve öncesi Ermeniler, Azerbaycan ve Anadolu’da 2 milyon insanımızı emsali görülmemiş bir vahşetle katletmiştir. Erkeği savaşta olan korumasız Anadolu köylerimizde insanlarımızı camilere ve samanlıklara doldurarak diri diri yakmışlar, cepheye giden silah ve mühimmat yollarını kesip silahları ele geçirmişler ve bu silahlarla milletimize soykırım uygulamışlardır. Bunun üzerine Osmanlı Devleti, 24 Nisan 1915 günü bir kanun çıkararak, bu hainlerin bir kısmını Anadolu’dan, Osmanlı Devleti’nin bir başka bölgesi olan Suriye’ye göç ettirmiştir.
1919 yılında müttefikler İstanbul’u işgal ettiğinde, kana susamış Ermeniler işgal kuvvetlerini kandırarak, bu mecburi göç olaylarından sorumlu tuttukları Yozgat Boğazlayan Kaymakamı Kemal Bey ve Urfa Mutasarrıfı Nusret Beyi sözde yargılatarak, idamlarına karar aldırmışlardır.
Kaymakam Kemal Beyi, 10 Nisan 1919 günü,  Urfa Mutasarrıfı Nusret Beyi ise 5 ağustos 1920 günü Beyazıt Meydanı’nda idam ettirmişlerdir. Kahraman vatan evladı Kemal bey idam sehpasında son sözleri olarak, “Beni haksız yere idam ediyorlar, ben masum bir devlet memuruyum, tek suçum bana verilen görevi yerine getirmek olmuştur. Kimsenin de burnunun kanamasına sebep olmadım. Adalet buna diyorlarsa kahrolsun adalet. Ben şimdi cephede düşman üzerine giden bir nefer gibi şehadet şerbetini içmeye gidiyorum. Çocuklarımı yüce Türk milletine emanet ediyorum. Allah vatana millete zeval vermesin. Fertler ölür, millet yaşar. Yaşasın Türk milleti” demiştir.
Kaymakam Kemal Bey, Kadıköy Kuşdili’nde ebedi istirahatgahında yatmaktadır. Atatürk, 14 Ekim 1922’de TBMM’de çıkmasını sağladığı özel bir kanunla Kaymakam Kemal Bey’i ve Nusret beyi milli şehit ilan etmiştir.
Kaymakam Kemal Bey’in idam kararı, şahsında Türk milleti ve devletinin idam kararıdır. Fakat onun şehadeti, onu değil, ona kast edenleri boğmuş ve yok etmiştir.”
Her yıl olduğu gibi 24 nisan günü Ermeniler yine, kendilerine sevgi, şevkat ve merhametle bin yıl hayat hakkı tanıyan Türklere kinlerini kusacaklar, Dünyanın her yerinde Türkler Ermenilere soykırım uygulamıştır diye yalandan feryatlar edecekler ve kendilerine acındıracaklardır. Türk düşmanlığı Ermeniler için hayat iksiridir. Zira Türk düşmanlığı ile birbirlerine sarılarak asimile olmaktan kurtulmaktadırlar. Bu çılgınlıklarını zaman zaman İstanbul’un göbeğinde bile sürdürme cesareti bulmaktadırlar. Yetkililerimiz kesinlikle bunlara bu fırsatı vermemelidir. Bugün cephede ve cephe gerisinde vatan için canlarını feda eden Kaymakam Kemal bey gibi nice yiğitlerimize ve şehitlerimize Yüce Allahtan rahmetler dilerken, vatan ve milletimize kasteden beslediğimiz hainlerin ihanetlerini de şiddetle kınıyoruz.
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel adına konuşan Kültür Müdürü Arda Savaş da on yıllardır düzenlenen bu anma töreni tüm milli hassasiyet sahibi insanlarımız için olduğu gibi bizim için de gurur kaynağıdır. Kahraman Kemal bey İstiklal savaşımızın kıvılcımlarından biridir. Onun kıvılcımı vatanın kurtuluşunda büyük bir meşale olmuş ve sonuçta işgal kuvvetlerine de hak ettikleri ders verilmiştir. Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin dedi.
Tören, din adamlarımızdan Vedat Özbaş’ın okuduğu Kur’an ve dualarla son buldu.

www.tarihtendersler.com