Türk tarihinin en büyük hatası roma kralı ıı. Tarkan’ın (tarquinius superbus) avcı toplayıcı Latinlerin roma kentine yerleşmelerine izin vermesidir:
Roma kentini mö.753’te Latinlerin Tursk, Fransızların Etrüsk, Mikenlerin Tyrrhean dedikleri Turlar, Türkler kurmuştur.
Latinler Danimarkalıları DANSK, Noreçlileri NORSK, Polanyalıları POLSKİ, Sırpları SRPSKİ, Slovenleri SLOVENSKİ, Hırvatları HRVATSKİ olarak adlandırdıkları gibi Turları, Türkleri TURSK, Balaları, Balakları PELASK olarak adlandırmıştır. Roma’nın sembolünün dişi kurt olması Türk mitolojisi kaynaklıdır.
II. Tarkan’ın Roma’ya yerleşmelerine izin verdiği Latinlerin nufus çoğunluğunu ele geçirmesi sonrasında Mö.509’da darbe ile Roma yönetimini ele geçirmesinden sonra Latinler dişi kurda Romulus ve Remus adlarını verdikleri çocukları eklemişler ve kendi mitolojilerinde bu çocukları Roma’nın kurucuları ilan etmişlerdir.
Batılılar mö.509’daki Latin darbesini krallıktan cumhuriyete geçiş olarak adlandırır ve cumhuriyeti kendilerine mal etmeye çalışırlar. Oysa İtalya anakarasından çıkarılan antik vazoların kaliteinde mö.509’dan sonra ciddi düşüş vardır. Batılılar bunu da mö.509’dan sonra İtalya anakarasında ekonominin gerilemesi sonrasında Mikenlerden daha düşük kalitede vazo alabildikleri olarak açıklar ve sanatı da Mora yarımadasındaki Mikenlere mal etmeye çalışırlar.
Gerçekte olan ise yönetimi eline geçiren Latinlerin Etrüsk sanatını ve kültürünü üzerinde taşıyan ve ticaret erbabı olan önde gelen Etrüskleri katlederek kısa bir süre içerisinde İtalya anakarasındaki Etrüsk kimliğini yok etmeleridir. Öyle ki bütün Etrüsk yazıtlarını da yok etmişlerdir. Sonuç Latinlerin sonraki 500 yıllık süreçte bütün Akdeniz havzasına egemen olmaları ve asimilasyonla herkesi Rumlaştırmalarıdır. Latinlere avcı toplayıcı dememin en basit örnegi Latince ahır anlamındaki STABULUM sözcüğünü Türkçe at ahırı anlamındaki TABLA sözcüğünden türetmeleri Latinlerin hayvan evcilleştirmeyi Türklerden ögrendiğini gösterir. Mö.12.yy’da Türkler İtalya anakarasına ulaştıklarında Latinler ağaç dallarından yapılmış külübelerde yaşıyorlardı. Roma mimarisinin temeli Latinlerin THOLOS dedikleri yuvarlak formda, yuvarlak kemerlerin kullanıldığı yapılardır. BALAK’ın BARAK’ın L-formu olması gibi TUL’da TUR’un L-formudur. İngilizce lale anlamındaki TULİP Türk çiçeği demektir. Çömlekçi çarkı Anadolu, Yunanistan ve İtalya anakaralarına mö.12.yy’da Türkler tarafından getirilmiştir. Mö.12.yy öncesi Mora’daki Mikenlerde sadece ilkel çömlekçilik ve balıkçılık vardır. Mö.12.yy’da Türklerle birlikte sanattaki köklü değişim nedeniyle mö.12-5.yy’lar arası Batılılar tarafından Karanlık Çağ veya Simetri Çağı olarak adlandırılır. MÖTürkler Türk halılarında uyguladıkları simetriyi vazoların yapımında da uygulamışlardır. Atilla YILDIRIM