VERİMLİ DERS ÇALIŞMA
HEDEF BELİRLEME VE PLAN YAPMA
Hedef belirlemek ve hedeflerinizi gerçekleştirmek için plan yapmak, sizi istediğiniz başarıya götürecek çalışmaların ilk ve en önemli noktalarından biridir.
I. İlk olarak, uzun, orta ve kısa dönemli hedeflerinizi belirlemek için aşağıdaki tabloya, yaşam hedeflerinizi önem sırasına göre yazın.
ANA HEDEFLERİNİZ
Çok önemliler Orta önemliler Az önemliler
Uzun dönemliler
Çok önemliler Orta önemliler Az önemliler
Uzun dönemliler
10 yıl sonra neleri başarmış olmak isterdiniz?
Orta dönemliler
1 yıl sonra neleri başarmış olmak isterdiniz
Kısa dönemliler
Gelecek ay yapmanız gerekenler
II. İkinci olarak “Çok önemliler” bloğundan, uzun, orta ve kısa dönemli hedefler kısmına yazdıklarınızdan, ilk ikişer hedefi başka bir yere aktarıp “Amaç plan cetveli”nizi oluşturabilirsiniz.
Bu cetvelde, uzun (10 yıllık), orta (1 yıllık) ve kısa (bir aylık) dönemli, çok önemli 6 hedefiniz yer alacaktır.
Amaç Plan Cetveli
1. ____________
2. ____________
3. ____________
4. ____________
5. ____________
6. ____________
III. Bu cetveli, çalışma masanızın karşısına, görebileceğiniz bir yere asın. 1. Sıradaki hedefinizi de daha büyük bir kartona yazıp, sürekli görebileceğiniz bir yere asın.
IV. Şimdi sıra, kendinize, bu hedeflerinizi içine alacak, yıllık, aylık ve günlük planlar yapmaktadır. Hedeflerinize ulaşmak için zamanınızı nasıl değerlendireceğinizi belirleyin.
Günlük haftalık ve aylık plan yapmak, zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmek ve hedeflerinize ulaşabilmek için çok önemlidir. Plan yapmak için aşağıdakileri mutlaka edinin.
- Akademik takvim: Üniversitenin akademik takviminden edinerek, sınav ve tatil zamanlarını dönem başında işaretleyin. Bu takvimi her zaman görebileceğiniz bir yere asın.
- Aylık plan: Üzerine notlar alabileceğiniz takvimlere benzer bir biçimde aylık plan hazırlayın. Buraya bir ay boyunca yapmayı hedeflediğiniz şeyleri, günleri de belirterek yazın. Bu planda, tatil günleri, sınav zamanları ve önceden bildiğiniz tüm program detaylarınızı kaydedin.
- Haftalık program taslağı: Diğer sayfadaki plana benzeyen yedi günlük bir plan yapın. Buraya ders saatlerinizi, çalışmak için ayırdığınız zamanları, randevularınızı ve diğer sosyal aktivitelerinizi kaydedin.
- Gerçek haftalık program: 1 hafta içinde yaptıklarınızı detaylı olarak bu plana yazın. Haftanın sonunda, bütün hafta yaptıklarınızı inceleyin ve neye ne kadar zaman ayırdığınızı net olarak görün. Hedeflerinize ulaşmak için yeterli zamanı ayırmış mısınız?
- Günlük plan: Günlük plan kullanmayı alışkanlık haline getirin. Bir gece öncesinden o gün yapacaklarınızı tüm detayları ve saatleri ile birlikte yazın. Gün içinde tamamladıklarınıza bir işaret koyun. Her gün için bunu yineleyin.
Yazılı planlar yapmak, yapmanız gerekenleri daha rahat görmenizi sağlar.
Zihninizin, yapmanız gereken şeyleri düşünerek meşgul olmasını engeller.
Yapmanız gerekenleri yazdığınızda, bunu yapma olasılığınız yükselir.
Zamanınızı nelerle değerlendirdiğinizi daha iyi görürsünüz.
Sürekli plan yaptığınızda, sizi sıkıntıya sokacak sürprizlerle daha az karşılaşırsınız.
Kendinizi daha iyi disiplinize edersiniz.
Haftalık ve günlük planlarınızda, hedeflerinize yönelik, küçük de olsa birşeyler mutlaka yapın.
V. Kendinizi dğerlendirin. Bir ay süre ile planlarınızda, hedeflerinize yönelik neler yaptığınızı takip edin. Kendinizi değerlendirmeyi, şu sorulara cevap vererek yapabilirsiniz
-Hedeflediğim şeye ne kadar yaklaştım?
-Yapmak istediklerimin ne kadarını yaptım?
-Yapmak istediklerimin ne kadarını yapabilirdim?
-Yapmak istediklerim ve yaptıklarım arasındaki farkın nedenleri nelerdir?
VI. Bu değerlendirmeler ışığında yeni aylık planınızı yapın.