VERİMLİ DERS ÇALIŞMA / ETKİN ALIŞKANLIKLAR
Verimli ders çalışma bir alışkanlıktır ve zamanla, azimle kazanılır. Verimli ders çalışmak için etkin alışkanlıklar edinmeniz gerekir. Başarılı olmanız ne kadar çok ders çalıştığınıza bağlı değil, ne kadar verimli çalıştığınıza ve öğrendiklerinizi nasıl kalıcı hale getirdiğinize bağlıdır. Aşağıda size verimli ders çalışma alışkanlıkları kazandıracak bazı öneriler bulacaksınız. Bu önerileri deneyip, kullanıp, birer alışkanlık haline getirdiğinizde, başarının hiç de uzak olmadığını göreceksiniz.
* Yaptıklarınızın sorumluluğunu alın.
Sorumluluk, başarıya ulaşmak için, kaynaklarınız, öncelikleriniz, zaman kullanımı hakkında vereceğiniz kararların ne derece önemli olduğunu daha iyi kavramanızı sağlar.
* Prensipleriniz ve değerleriniz doğrultusunda hareket edin.
Sizin için neyin önemli olduğuna kendiniz karar verin. Arkadaşlarınız ya da sosyal çevrenize göre değil, kendi ihtiyaç ve öncelikleriniz doğrultusunda kararlar verin.
* Önceliklerinizi belirleyin.
Öncelikleriniz doğrultusunda ilk yapmanız gereken ne ise onu yapın. Başkalarının, sizi hedeflerinizden alıkoymasına izin vermeyin.
* En verimli çalıştığınız zamanları ve mekanları belirleyin.
Günün hangi saatinde daha verimli oluyorsunuz? En çok zorlandığınız konuları, günün bu saatlerinde çalışın.
* Kendinize başarıya ulaşacağınızı, kazanacağınızı hatırlatın.
Başarıya, elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışarak, hedeflerinizi belirleyerek ve çalışarak ulaşabilirsiniz. Kendinizi kendi içinizde, kimseyle karşılaştırmadan değerlendirirseniz, sınavlardan aldığınız puanların, size, kendi başarınız hakkında bilgi veren birer imkan olduğunu görürsünüz.
* Önce karşınızdakini anlamaya çalışın, sonra anlaşılmayı bekleyin.
Öğretmenleriniz ya da okul yönetimi ile bir uzlaşmaya gitmeniz, bazı konuları tartışmanız gereken durumlarda, kendinizi karşınızdaki kişinin yerine koyun ve kendinize “Ben olsam bu durumu en iyi nasıl halledebilirim?” diye sorun.
* Karşılaştığınız problemlere daha etkin çözümler bulmaya çalışın.
Eğer çalıştığınız şeyi anlamadıysanız, tekrar tekrar, anlamadan okumaya devam etmeyin. Anlamanızı sağlayacak başka bir yol deneyin. Öğretmeninize, sınıf akadaşınıza, ya da size yardımcı olabilecek başka birine danışın.
* Her zaman kendinizle yarış halinde olun.
Kendinizi ne kadar daha geliştirebileceğinizi düşünün ve sınırlarınızı zorlayın.
Atılım Üniversitesi, Hazırlık Okulu Öğrenci Gelişim Ve Danışma Birimi
University of Texas at Austin, Learning Center ve University of St. Thomas, St. Paul, Minnesota, The Study Guide and Strategies internet sayfalarından Türkçe’ye çevrilmiştir